(11. ledna 2018) Na jaře se chystají nové komunitní zahrady v Praze 1

V létě se nám v Praze 1 krásně rozrostla naše první komunitní zahrada. Začínali jsme se třemi pytli s rostlinkami na paletách a na konci sezóny už jich na dětském hřišti Za Haštalem bylo sedm.

Zájem občanů byl obrovský. Zalévala, plela a pěstovala celá široká sousedská komunita včetně mateřské školy Řásnovka a rodinného centra YMCA. A zahrada splnila všechno, co jsme od ní očekávali. Nejenom nás za péči odměnila bohatou úrodou salátů, paprik, okurek, rajčat, všech možných druhů bylinek a dokonce i rukoly, ale zároveň sloužila jako místo sousedských a mezigeneračních setkání, děti se tu učily, jak pečovat o rostliny od semínka až po plody a mámy a tátové si mohli chvíli v klidu posedět u limonády z vlastní máty nebo čaje z domácí meduňky. Na několik sousedských setkání se na zahradu Za Haštalem vypravili i občané Prahy 1 ze „vzdálenějších“ komunit a spřádaly se tu plány. Na jaře bychom totiž chtěli v naší městské části založit podobných komunitních zahrad víc.
Naše přání ale nestačí. Potřebujeme k tomu i vás, naše občany.

O dočasné zahrady se někdo musí starat, musí je založit, společně koupit zeminu a pytle. My pak zajistíme místo a zázemí. Péče (hlavně zalévání) samozřejmě není zase tak moc a většinou se u ní řada lidí v klidu prostřídá. Sousedé si totiž vypomáhají. Jednou zalije jeden, podruhé další, podle toho, kdo tu zrovna je. A na závěr na všechny čeká ta pomyslná třešnička na dortu, v našem případě tedy jahoda, paprika, okurka, rajské jablko … prostě sklizeň. Někdy i několikrát do roka. Děti, třídy nebo rodiny si své pytle někdy podepsaly a o sklizeň se rozdělily, často se ale radostně staraly se o všechno kolem.

Věříme, že tahle moderní myšlenka potěší všechny, kteří si zahradničení ve městě někdy chtěli zkusit, dosud ale neměli možnost. Už teď je jisté, že komunitní zahrada Za Haštalem se na jaře zazelená znovu. Další favoritkou je roh dětského hřiště na Kampě, kde už máme první zájemce o pěstování. A k tomu jsme vytipovali ještě tři další místa:
1.    hřiště ve Vrchlického sadech
2.    hřiště v Lannově ulici
3.    zahrada V Jirchářích

Pokud o zahradu na některém z těchto míst budete mít zájem, prosím, napište na e-mailovou adresu uvedenou na konci tohoto článku, čím zelenější naše Praha 1 bude, tím budeme raději. A papriky, okurky nebo salát jsou přece stejně zelené jako stromy! Vybraná místa musí nebo by měla splňovat několik kritérií: musí být v dosahu zdroje vody a měla by být na noc zamykatelná. Z toho důvodu volíme nejraději kouty dětských hřišť. Voda na nich je a na noc je správci vždy uzamknou a ráno zase odemknou. A navíc – ta radost dětí, které se mohou spolupodílet na pěstování, je k nezaplacení. Pokud ale máte pocit, že byste chtěli v Praze 1 začít pěstovat zeleninu a ovoce a žádné z uvedených míst vám nevyhovuje, a naopak víte o jiném skvělém místě, prosím, napište nám rovněž a zkusíme vám prostory zařídit: daniel.hodek@praha1.cz.

Dan Hodek s občany Starého Města během zářijového setkání pěstitelů...