(3. září 2018) Handicapovaní občané si budou moci zazvonit o pomoc s nákupem

Na konci srpna začala Praha 1 instalovat na vybrané obchody a provozovny služeb speciální bezdrátové zvonky. Ty jsou viditelně označeny a umístěny u vchodů do prodejen ve výšce 105 cm tak, aby na ně snadno dosáhli především vozíčkáři.
Služba chce pomoci právě lidem na vozíku, kteří kvůli chybějícímu bezbariérovému vstupu nemohou navštěvovat některé obchody a provozovny služeb. Praha 1 je ale památkovou rezervací, a bezbariérové vstupy proto bohužel nemohou být instalovány všude. A právě na takových místech by měly pomoci nové zvonky.
„Novou službu ale přivítali i provozovatelé. V některých obchodech jsou díky bezbariérovému přístupu vozíčkáři stálými zákazníky, jinam se ale kvůli schodům nedostanou. Díky zvonkům budou obslouženi i v nesnadno přístupných obchodech, třeba na chodníku. Stačí, když si zazvoní, a prodejce za nimi sejde,“ doplňuje 1. zástupce starosty Daniel Hodek 1 (ČSSD), do jehož gesce patří obchod a služby.

Speciální bezdrátový zvonek