(9. ledna 2018) MČ Praha 1 vítá záměr Magistrátu HMP, který chce pomoci udržet péči v Nemocnici Na Františku

Radní HMP schválili záměr převzít Nemocnici Na Františku. Radnice MČ Praha 1 snahu hl. města pomoci s osudem nemocnice vítá a zahájí s Magistrátem HMP co nejdříve jednání o tom, jakou formou může provoz Nemocnice Na Františku pokračovat. Pokud se vedení MČ Praha 1 podaří s Magistrátem dohodnout na takové formě provozování, která by zachovala rozsah stávající péče v nemocnici a zároveň by už zásadně nezatěžovala rozpočet 1. městské části, pak to pro radnici MČ Praha 1 bude samozřejmě tou nejlepší variantou, a v takové chvíli už pak nebude třeba hledat ke spolupráci jakéhokoliv externího partnera.

MČ Praha 1 dlouhodobě přispívala vysokými částkami ze svého rozpočtu na provoz Nemocnice Na Františku, v minulosti se jí ale nepodařilo získat spolupodílníka na provoz nákladného lůžkového zařízení. Byť nemocnice slouží i občanům jiných pražských městských částí, žádná z nich se nechtěla podílet na provozu Nemocnice Na Františku finančně, a sám Magistrát HMP přispíval ročně pouze částkou v řádu několika miliónů korun. Proto nakonec zastupitelé MČ Praha 1 schválili vypsání koncesního řízení, na jehož základě by mohl být vybrán budoucí provozovatel nemocnice. Díky tomuto kroku se v posledních měsících zvedla vlna zájmu o osud nemocnice, který ještě zdaleka není rozhodnut.

„Jsem nesmírně rád, že se tato mediální smršť na nás snesla, protože paradoxně díky ní zřejmě konečně získáme silného partnera, který může do Nemocnice Na Františku skutečně investovat, což nebylo v našich silách. Do doby, než jsme začali jednat o koncesním řízení, se totiž téměř nikdo o Nemocnici Na Františku nezajímal a my jsme zoufale hledali řešení, které by již tak zásadně nezatěžovalo rozpočet MČ Praha 1 na úkor jiných investic. Jsem rád, že paní primátorka řekla, že chce mít jistotu zachování lékařské péče v Nemocnici Na Františku i v budoucnu. Ihned začnu s Magistrátem HMP jednat o tom, jak by se tato jistota ze strany pražského vedení dala zrealizovat,“ říká místostarosta Prahy 1 Daniel Hodek (ČSSD), do jehož kompetence patří i Nemocnice na Františku. „Zachování lékařské péče v Nemocnici Na Františku je samozřejmě prioritou číslo jedna i pro nás, byla i nejdůležitější podmínkou koncesního řízení, spolupráce s Magistrátem HMP by ale mohla být ještě lepší variantou. Uvidíme, jak dopadnou jednání,“ dodává Hodek, který již dříve zdůraznil, že je pro něj i pro ostatní radní MČ Praha 1 zásadní, aby v Nemocnici Na Františku zůstala zachována péče minimálně v takovém rozsahu, v jakém je nabízena nyní, a v lepším případě by v budoucnu měla být doplněná o řadu dalších oborů a modernizaci přístrojového vybavení.

„Vždy jsem tvrdil, že pokud nikdo z potenciálních kandidátů na provozovatele Nemocnice Na Františku nebude dle mého názoru dokonale splňovat vše, co by z hlediska pacientů měla Nemocnice Na Františku mít, a zároveň jeho nabídka nebude pro MČ Praha 1 finančně výhodná, já sám doporučím Zastupitelstvu MČ Praha 1, aby žádného provozovatele respektive smlouvu s ním neschválilo. Nyní ale věřím, že je možné, že k takovému kroku vůbec nedojde, a my dokážeme spolu s Magistrátem HMP, a třeba i za přispění dalších spádových městských částí, provozovat nemocnici nadále,“ uzavírá Daniel Hodek.

Primář Rudolf Špaček, místostarista Dan Hodek, zpěvák Jakub Smolík, herec a moderátor Jiří Krampol a ředitel Nemocnice Na Františku Robert Zelenák při otevření jednotky intenzivní péče.