(20. září 2018) V ulicích Prahy 1 už jsou první měřiče hluku v exteriéru

Praha 1 se rozhodla pro další krok v boji proti hluku na svém území. Na hlukově nejexponovanějších místech Starého Města byly koncem srpna instalovány první měřiče hladiny hluku se světelnými displeji. Zatím měřiče fungují v jakémsi zkušebním, pilotním provozu, v budoucnu by ale měly být umístěny i na dalších místech Prahy 1. Podobný měřič už je v baru Steampunk v ulici V Kolkovně, který zde měří hluk v interiéru a zároveň zaznamenává i počet lidí v baru.

Praha 1 se už řadu let potýká s neúnosnou úrovní hluku v řadě svých rezidenčních čtvrtí. Podle lékařů i hygieniků má dlouhodobá expozice nadměrnému hluku pro lidský organismus závažné zdravotní následky, obzvlášť pak pro děti. Nejkrizovější situace s hlukovou zátěží je na Starém Městě, v oblasti ulic Dlouhá, V Kolkovně, Kozí a Masná, odkud radnice Prahy 1 téměř denně dostává stížnosti rezidentů na hlukovou situaci v noci. Právě tam byly umístěny první tři měřiče hladiny hluku s displeji, které ukazují aktuální hladinu hlukové zátěže ve svém okolí. Údaje se přitom aktualizují vždy v okamžiku, kdy se tato hladina sníží či zvýší minimálně o pět decibelů, aby na displejích stále neblikala různá čísla.

„Pro umístění prvních, testovacích měřičů s displeji jsme vybrali kamerový sloup na malém náměstí, kde se sbíhají ulice V Kolkovně, Kozí, Masná a Dlouhá, a v jehož okolí jsou desítky barů. Zároveň těmito místy procházejí tzv. pub crawly, kdy ulicemi táhnou stovky opilých, hlučících turistů od baru k baru. V okolních domech přitom žijí lidé, často i s malými dětmi, kteří kvůli nadměrnému hluku z ulice dlouhodobě nemohou spát. Na Praze 1 je bohužel už řadu let nedostačující počet městských strážníků, kterým chceme instalací těchto měřičů rovněž pomoci – v případě nutnosti zásahu nemusí složitě dohledávat a zjišťovat, zda byl či nebyl překročen hlukový limit. I Úřad městské části tak konečně získá relevantní údaje o dodržování či porušování stanovených limitů,“ popisuje Ivan Solil (ČSSD), radní MČ Praha 1 pro oblast bezpečnosti, prevence kriminality a veřejného pořádku.

Zařízení začala nejprve fungovat v testovacím provozu, kdy se budou získaná data týdně a měsíčně vyhodnocovat. Na sloupu uprostřed vybraného náměstí jsou umístěny tři měřiče s kovovými displeji, každý směřující jiným směrem. Pokud se hladina hluku pohybuje pod 60 dB, svítí naměřené číslo zeleně, v okamžiku překročení limitu, který je dle doporučení hlavního hygienika ČR 64 dB pro exteriéry, se číslo rozsvítí červeně. V další etapě provozu pak budou zařízení napojená na web Prahy 1 a na kontrolní pulty Městské policie.

„Umístění měřičů hluků je pro nás dalším krokem, kterým se snažíme bojovat za kvalitu života občanů Prahy 1. Překvapuje mě, jaký ohlas měly už první zprávy o umístění měřičů. Vzápětí se nám ozvali občané bydlící v okolí Ovocného trhu, že by byli ochotni se na financování podobného měřiče umístěného právě na Ovocném trhu podílet. Zároveň mi psali lidé z okolí Betlémského náměstí, protože se obávali, že jsme na ně a na jejich problémy s hlukem zapomněli. To samozřejmě rozhodně ne, naopak, v další vlně chceme měřiče rozmístit na mnohem větším počtu míst Prahy 1,“ doplňuje Ivan Solil.