(26. září 2018) Ze „Sherwoodu“ jsou opět Vrchlického sady

V parku v okolí hlavního nádraží, který byl dlouho nechvalně proslulý pod přezdívkou Sherwood, se daly najít snad všechny negativní jevy života ve městě, od znečišťování veřejného prostranství po užívání drog. Všichni si bohužel dlouho mysleli, že je tu vše povoleno a nikdo nezasáhne. A většinou vlastně ani nikdo včetně policie nezasahoval. Proto bylo nutné připravit koordinovaný a dlouhodobý projekt, který situaci začal zásadně měnit k lepšímu. A konečně vidíme i výsledky.

Ve Vrchlického sadech je čisto, na trávě si hrají děti a jejich rodiče či skupinky mladých lidí slušně piknikují na dekách. Ještě nedávno téměř nemyslitelná situace. Dřív se v okolí povalovaly použité jehly a odpadky, na lavičkách pospávali i ve dne bezdomovci, architektonicky cennými tubusy vedoucími z parku nahoru k parkovišti se nedalo projít kvůli neuvěřitelné míře znečištění a zápachu. To vše se Praze 1 v koordinaci s různými dalšími projekty podařilo změnit.

„Byl to ovšem běh na dlouhou trať a trval roky, a ještě stále samozřejmě nejsme v úplném cíli. Začali jsme drobnými opravami a úklidy parku, a nakonec z toho vznikla skvělá koordinovaná akce s Magistrátem HMP. Vzhledem k tomu, že jsem zároveň i radním pro sociální politiku hl. města, mohu problémy Prahy 1 často řešit z obou pozic, a pokud to lze, spojit tyto pozice k jejich vyřešení. A to se v tomto případě podařilo. Magistrát hl. města Prahy vysílá do oblasti hlavního nádraží speciální dvoučlenné bezpečnostní týmy Be-in, které denně koordinují situaci na místě. Park zároveň udržuje náš Odbor životního prostředí z Prahy 1. Zapojili jsme další úklidové firmy, protidrogové organizace, systematicky odstraňujeme graffiti a černou reklamu, snížili jsme výdej jídel v nedaleké Naději a naopak tyto výdejny rozmístili po Praze, takže se v okolí Vrchlického sadů už zdaleka nekoncentruje tolik lidí bez domova,“ popisuje Daniel Hodek (ČSSD), 1. zástupce starosty MČ Praha 1, do jehož gesce patří životní prostředí.

A jednání s dalšími subjekty pokračuje. Místostarosta Hodek se před pár týdny sešel se zástupci Technické správy komunikací hlavního města Prahy a Správy železničních dopravních cest. Výsledkem je domluva o úzké spolupráci právě v oblasti Vrchlického sadů. Jedním z hlavních bodů jednání byly právě nechvalně známé schodišťové tubusy. Ty by měly být předány ze správy TSK do správy SŽDC, která bude tubusy udržovat, nechá je na noc zamknout a poskytne jim stejnou péči jako celé budově stanice Praha hlavní nádraží. Pozitivní správou bylo také sdělení, že pod jedním z tubusů končí a nebude prodloužen podnájem směnárně, která nabízí neetické kurzy a vydělává tak na důvěře a neinformovanosti zájemců o výměnu valut. Vrchlického sady tak budou konečně reprezentativní bránou do Prahy pro řadu turistů z jiných českých i zahraničních měst.

A krásné počasí snad ještě úplně nekončí, takže vzhůru na piknik! Třeba právě do čistých Vrchlického sadů.